Proiectul ROMPOS si la Timisoara
10.09.2008
ROMPOS -Sistemul Romanesc de Determinare a Pozitiei
In Romania pozitia unui obiect in spatiu va putea fi aflata in timp real cu o precizie de ordinul centimetrilor!
Sistemele globale de navigatie prin sateliti GNSS (GLOBAL NAVIGATION SATELLITE SYSTEM), din care face parte si GPS-ul, vor fi in masura sa determine coordonate in timp real cu precizie centimetrica pe teritoriul Romaniei, datorita ROMPOS -Sistemul Romanesc de Determinare a Pozitiei.
Sistemul ROMPOS va include trei servicii: DGNSS (DIFFERENTIAL GLOBAL NAVIGATION SATELLITE SYSTEM), RTK (REAL TIME KINEMATIC) si GEO (GEODETIC). Primele doua asigura date necesare pozitionarii de precizie in timp real, iar cel de-al treilea asigura pozitionarea in mod postprocesare. ROMPOS are la baza o retea de peste 50 de statii GNSS permanente interconectate, care furnizeaza inregistrarile satelitare de la satelitii GPS, GLONASS, si, in viitor, GALILEO.
Aceste servicii se adreseaza in primul rand celor care realizeaza lucrari de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie, cartografie, GIS (sisteme informatice geografice), dar si in alte domenii de activitate in care se doreste determinarea pozitiei pe baza sistemelor globale de navigatie prin satelit. Noile servicii pot fi folosite cu incredere pentru pozitionare si in alte domenii precum: navigatia terestra, maritima si fluviala, managementul dezastrelor, serviciile de cautare-salvare, geodinamica, meteorologie si altele.
ANCPI face astfel un pas inainte in promovarea de tehnici si tehnologii novatoare, bazate pe sistemele de pozitionare globala GPS.
Initiativa ANCPI vine ca o urmare fireasca a preocuparilor europene pentru realizarea unor astfel de servicii care sa aiba la baza standarde comune de functionare. In acest sens, ROMPOS este si un rezultat al participarii Romaniei, prin Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, la un proiect european privind implementarea unui serviciu de pozitionare standardizat, denumit EUPOS -European Position Determination System. Initiativa EUPOS apartine unui grup international de experti si al unor organizatii venite din diferite domenii precum geodezie, navigatie, cercetare, cadastru etc.
ROMPOS face parte din Proiectul de Modernizare a Retelei Geodezice Nationale, finantat de ANCPI, avand si sprijinul Phare. De asemenea, specialistii ANCPI au fost ajutati in realizarea acestui proiect de partenerii nostri de la Kadaster, Olanda. Pentru ca sistemul sa functioneze in conditii optime, a fost necesara achizitionarea de echipamente pentru aproape 50 de statii permanente GNSS, plus softurile aferente acestora.
Pentru cei interesati sa afle exact cum functioneaza ROMPOS, dar si alte detalii precum tarifele sau informatii tehnice exista deja site-ul www.rompos.ro.
Uniunea Europeana reprezinta o entitate politica, sociala si economica compusa din 27 tari. Statele Membre au decis impreuna, pe parcursul unui proces de extindere ce a durat 50 de ani, sa construiasca o zona de stabilitate, democratie si dezvoltare durabila, mentinand diversitatea culturala, toleranta si libertatile individuale. Uniunea Europeana isi propune sa impartaseasca realizarile si valorile sale cu tarile si popoarele de dincolo de granitele ei.
Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.PHARE@mfinante.ro